Stötvågsbehandling

Södertälje Naprapatcenter

Per Abrahamsson 070-6519051 per52abrahamsson@gmail.com

Lisa Abrahamsson 070-2469885 naprapatlisa@gmail.com

Christian Abrahamsson 070-4531926 info@naprapat-abrahamsson.se

 

 

Södertälje - Bränningestrandsvägen 79

Mariefred - Nygatan 13

 

 

Boka tid i Södertälje-

-Boka tid i Mariefred

Radial Shockwave - Stötvåg

Stötvågsbehandling, är en snabb, effektiv, välbeprövad och vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod. Shockwave Therapy utvecklades i början av 90-talet för behandling av urinstenar och används idag även för behandling av muskler och muskelfästen.

Hur fungerar stötvågsbehandling? Genom ett metallhuvud/munstycke via en kompressor skickas stötvågor som transporteras in i smärtområdet. Stötvågor minskar en av kroppens utsöndring av signalsubstanser från området. Minskning ger en smärtlindrande effekt, samtidigt som det stimulerar blodcirkulationen.

Stötvågorna ger en antiinflammatorisk effekt.

Stötvågorna bryter ner ärrvävnad och möjlig kalk i muskelfästen samt ger en ökad vävnadsåterbyggnad.

 

För att få ett så snabbt och effektivt resultat som möjligt är det viktigt att vi ställer rätt diagnos, så det första vi börjar med är en grundlig undersökning. Om det visar sig vara rätt diagnos för stötvågsbehandling så inleder vi behandlingen. Besöket bokas på 30 minuter, men behandlingen tar oftas inte längre än 5-15 minuter, och man behandlar fyra gånger i en serie med fem till sju dagars mellanrum.

Efter avslutad serie så gör vi en återkoppling efter ca 3-4 veckor för att stämma av slutresultatet. Ca 80% är vid det här laget bra, i vissa fall kan kompleterande behandling krävas.

Stötvågsbehandlingen kan ge smärta tillfälligt under tiden vi behandlar, endel känner nästan ingenting, medans andra har ordentligt ont under tiden. Smärtan försvinner direkt efter behandlingen.

Stötvågsbehandling triggar igång kroppens eget läkningssystem, så undvik antiinflammatorisk medicin under behandlingen.

 

Diagnoser som vi framgångsrikt behandlar

Studier visar att ungefär 8 av 10 blir bra efter 4 st behandlingar.

Tennisarmbåge

Symptom:

Ont i muskelfästena mot benet på armbågens utsida. Det smärtar vid vissa rörelser av underarmen, t ex lyfta en tillbringare, skruva i en skruv eller vrida ur en trasa.

 

Kalkaxel

Symptom:

Ofta plötsligt kommande svår värk i axeln. Ont att röra armen i vissa vinklar, svårt att hitta lägen som inte gör ont. Ofta svårt att sova då nattlig värk är vanligt.

 

Hälsporre

Symptom:

Ont under trampdynan i hälen. Vanligen ont att gå, särskilt barfota på hårt underlag. I svårare fall även ont att gå i skor. Kan även ge nattlig värk med morgonstelhet.

 

Hopparknä

Symptom:

Ont nedanför knäskålen, ofta diffus värk eller huggsmärtor vid hopp eller utfall. Kan göra ont att gå ned för trappor eller backar. Detta kan orsakas av microrupturer (små bristningar) i patellasenan (eventuellt kärlinväxt), ofta förorsakat av överbelastningar.

 

Kronisk smärta i hälsenor

Symptom:

Typiskt för dessa diagnoser är att man inte har vilovärk utan bara värk när man belastar senan. Lokal ömhet är mycket vanligt. Ont i hälsenan kan bero på inflammation i hälsenan eller i någon av slemsäckarna runt hälbenet. Hälseneinflammation uppkommer vanligen efter kraftig överansträngning av vadmuskulaturen. Detta kan orsaka små bristningar som sedan ger ärrbildningar med kronisk smärta som följd. En annan orsak till kronisk smärta i hälsenan är ökad kärlinväxt i senan med smärta som följ.